woensdag 17 juli 2013

La vache qui rit , la vache qui pleure ...



Merken zijn wonderlijk. Ze volgen je in tijd en ruimte. Ze zijn handvatten voor de geest aan emmers gestremde herinneringen en ervaringen.

Om 05h30 uur s'ochtends wekelijks,  zomer en winter, in de bus naar het zwembad. Het ontbijt na het zwemmen: pistolees met "la vache qui rit" en chocomelk. Een zeldzaam gelukzalig moment; één van de weinige in het grimmige barakkenslot.

Dan overal in het exiel: de koe is er al en lacht je toe van op de rekken in winkels allerhande. Ontbijt in de brousse : stokbrood, margarine, LVQR en Nestcafé met suiker en gecondenseerde melk.



Multiculturele osmose, intelligent!

LVQR geintegreerd in dagelijkse leven, alles en iedereen lacht koe.


In Nigeria was het "The laughing Cow", voor Vlamingen is het altijd een franse "chose" gebleven

Voor de ideale LVQR boterham gaat men als volgt te werk. Twee sneden blokbrood* (vanwege de handige en wiskundig relevante vierkantigheid); boter een snee. Schik  op de andere 2 porties LVQR gespiegeld in relatie met de diagonaal. Druk uit met het plat van het mes en verdeel gelijkmatig over de hele driehoek gedefinieerd door de diagonaal waarin de portie zich bevindt. Bedekken met de beboterde snee en lichtjes aandrukken. Smakelijk. 

DE LVQR koe is knalrood en heeft witte horens en een dikke neus. De lach is voluit en breed uitgesmeerd. Ze draagt koeien van oorbellen en de ogen zijn mascara omfloerst. Een Rubensiaanse uitstraling van verlokking. Het rood met horens is dan wel een reclame rood en men moet al naarstig omdenken om haar als een sinistere duivel te zien. Probeer, na een tijdje lukt het wel, maar het is niet gemakkelijk: het beeld veert altijd weer terug naar de uitgestalde goedlachsheid.

Vandaar de anti- LVQR : "La vache qui pleure" zoals je ziet hierboven. Een koe in onze wereld, behalve in delen van Indië, heeft wel degelijk geen reden tot lachen. Dat zijn we ons allemaal wel bewust en dit is dan louter een observatie in de eerste graad. In beide gevallen  leidt de koe tot een product : smeerkaas of gehakt, LVQR of Americain Préparé. Verpakt, versneden of ingeblikt. De koe is niet vrij, De koe wordt gebruikt. Het is sinister dat ze gelukkig en opgetut voor het haar ontwrongen product staat. Glimlachende soldaten in de loopgraven aan het front.

la vache Qui Rit met de Mad Cow disease: slechts een klein stapje zijwaarts.

Moge de Koe in U blijven lachen


* : Dit werkt het beste met sneden van 5 tot 6 mm. De moderne snede van 3 mm levert niet de gewenste verhouding brood/smeerkaas op. Aangezien de meeste broodsnijmachines nu ingesteld zijn op 3mm  blijft alleen de zelfsnij optie open om het gewenste resultaat te bekomen. Opgelet: doe dit zorgvuldig; het is niet gemakkelijk om met ongeoefende hand perfecte sneden af te snijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten